WAT IS AYURVEDA?

Ayurveda is een holistische gezondheidswetenschap en is ongeveer 5000 jaar geleden ontstaan vanuit oud Vedische geschriften. Ayurveda is een van de oudste vormen van geneeskunde, ikzelf noem het liever een 'levenswijze’. Letterlijk vertaald betekent Ayurveda: ‘De wetenschap van het lang en gezond leven’. Het doel is altijd om iemands natuurlijke balans te herstellen op lichamelijk, spiritueel, fysiek- en mentaal niveau. Met deze levenswijze kan je ziekten en kwalen zowel effectief als preventief behandelen door middel van richtlijnen in je voeding, routine en levensstijl. Moderne geneeskunde is voornamelijk gericht om symptomen uit ziektes te bestrijden.

 

Deze levenswijze geeft je de zelfkennis over je eigen lichaam. Doormiddel van deze levenswijze geef je je lichaam het vermogen om zich zelf te genezen, volgens Ayurveda bezit het lichaam namelijk een groot zelf genezend vermogen. Hiervoor is meer bewustwording nodig over het lichaam en geest, die zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

 

 

AYURVEDA EN DE DRIE DOSHA'S

Een van de basistheorieën van Ayurveda is de Tridosha-theorie. Deze theorie verklaart hoe alle fysiologische processen worden aangestuurd door de drie Dosha's: Vata, Pitta en Kapha. Ik omschrijf de drie Dosha's het liefst als ''programma's'' in ons lichaam die opgebouwd zijn uit elementen. De drie Dosha's bestaan uit vijf elementen, de elementen waaruit het universum is op gebouwd. Elk element heeft zo weer zijn eigen eigenschappen en kwaliteiten. Elke Dosha wordt gevormd door twee van de vijf elementen. We hebben de elementen:

 

Lucht Ether Vuur Water Aarde

 

Deze elementen vormen de drie Dosha's: Vata, Pitta en Kapha. De verschillende functies van de drie Dosha’s worden duidelijk door hun karakteristieke eigenschappen die zich uit de vijf basiselementen lucht, ether, vuur, water en aarde laten afleiden.

Vata Dosha:

De Vata Dosha bestaat uit de elementen Lucht & Ether. Een typische Vata kan je vaak herkennen aan zijn droge huid, lichte bouw, korte lengte en door zijn beweeglijkheid. Ze zijn zo vluchtig als wind en zijn enthousiast en idealistisch. Ze kunnen introvert zijn of extravert. In hun hoofd schieten de gedachtes door het hoofd en zodra ze onder druk staan ervaren ze snel stress of angstgevoelens. Ze zijn creatief en houden van praten, lachen en filosoferen over de gekste dingen.

 

Pitta Dosha:

De Pitta Dosha bestaat uit de elementen Vuur & Water. Een Pitta type zal intens, gepassioneerd en gedreven zijn. Ze hebben veel zelfvertrouwen en verlangen daarom naar succes. Hun geest is analytisch en hebben een hoge intelligentie. Zodra ze trek krijgen worden ze snel grumpy. 

 

Kapha Dosha:

De Kapha Dosha bestaat uit de elementen Water & Aarde. Deze type is het meest stabiel van de drie. Ze zijn zorgzaam, liefdevol, geduldig en vol vertrouwen. Ze zijn het meest geaard en nuchter. Een Kapha is geen big spender, ze sparen goed maar zijn wel vrijgevig. Qua lichaamsbouw hebben ze ronde vormen.